Guvidul (Strunghilul, Gobius Melanostomus, fam. Gobiidae) este cel mai numeros guvid din apele noastre marine si salmastre, putand fi gasit chiar si in apele dulci. In afara de Marea Neagra si limanurile sale, mai traieste si in marile Azov, Caspica si Marmara. Dezvoltarea sa obisnuita este de 15-25 cm ( 70-100gr). Are corpul mai gros in partea anterioara, botul scurt, obtuz, fruntea bombata, capul, gatul, abdomenul si bazele inotatoarelor pectorale cu solzi cicloizi; o membrana uneste aproape total radiile superioare ale inotatoarelor pectorale.

Culoarea de ansamblu este galbui-maronie, cu o puzderie de pete brune; cateodata coloritul variind chiar la negru lucios sau alb. Baza primei dorsale atrage atentia printr-o pata mare neagra, care se distinge chiar si in perioada de reproducere cand corpul masculilor imbraca o “costumatie intunecoasa de nunta”.

sailboat2
sailboat2
Inchide