Mreana (Barbus barbus), face parte din familia Ciprinide. Mai este cunoscut ca barcaci, breana, mireahna. Traieste in raurile mari si mici Prut, Siret, Somes, Jiu, Arges, Olt, Mures, Cerna, Trotus, Tarvane, Somes, Bistrita, Crisuri, Dunare. Lungime intre 40 – 60 cm. Greutate intre 0,8 kg – 1 kg dar ajunge si pana la 2 – 4 kg. Are corpul este fusiform, capul ascutit, gura dispusa in jos si buzele groase, avand patru mustati groase galbui. Solzii mrenei sunt mici. Are culoarea verde-bruna pe spate si pe cap, flancurile fiind galbene aurii,iar pe burta fiind alba. Corpul este presarat cu puncte mici, negre.

sailboat2
sailboat2
Inchide